Mi a VoIP?

Beszéljen ingyen vagy sokkal olcsóbban.

A VoIP (Voice over Internet Protocol) szélessávú internet-csatlakozással működő telefonszolgáltatás, azaz internetes telefonálás. A hagyományos telefonszolgáltatás közvetíti a hangot és elektronikus jelekké alakítja át azt, majd a telefontársaság vezetékein továbbítja. A jeleket a másik végen található telefon visszaalakítja hanggá.

A VoIP úgy kezeli a hangot, mint bármilyen más, interneten keresztül küldött adatot, vagyis adatcsomagokká alakítja. A csomagok kódolása adatfájlokban történik, ezeket átküldik az interneten keresztül, a fogadó számítógép vagy más eszköz (pl. VoIP-telefonadapter) pedig visszakódolja hanggá. Mivel a felhasználó csak a fogadó oldalon történő internetes adatkonvertálásért és a szabványos telefonrendszerhez történő csatlakozásért fizet, ez lényegesen olcsóbb, mint amikor a hagyományos telefonhívásoknál mindkét végen fizetnikell.

A VoIP előnyei

A VoIP legnagyobb előnye a költségmegtakarítás. A VoIP szolgáltatások lényegesen olcsóbbak a hagyományos vezetékes szolgáltatásoknál, sőt időnként ingyenesek. A VoIP másik nagy előnye a hordozhatóság - mivel az internet világméretű hálózatát használja, a felhasználók a szolgáltatások széles körét fizikai tartózkodási helyüktől függetlenül igénybe vehetik. Havan számítógépe, szélessávú csatlakozása és esetenként telefonadaptere, hívásokat kezdeményezhet a VoIP-fiókról.

VoIP-szolgáltatástípusok

A VoIP otthoni vagy irodai használata két módon történik – Netphone vagy SIP-alapú eszközzel. A Netphone eszközök (más néven szoftvertelefonok) olyan szoftveralkalmazások, melyekkel telefonként használhatja számítógépét. A szoftver általában ingyenesen letölthető az internetről és csak aktív internet-csatlakozásra és hangfunkciókra van szükség hozzá.

A SIP-alapú VoIP-adapterek létező telefonját valamilyen hardver (útválasztó, telefonadapter vagy IP-telefon) közvetítésével csatlakoztatják az internetre. Ehhez elő kell fizetnie valamelyik szolgáltatónál, pl. Vonage® vagy AT&T CallVantageSM.

Mi a Netphone?