Τι είναι το VoIP;

Μιλήστε δωρεάν ή, τουλάχιστον, πολύ φθηνότερα.

Με απλά λόγια, το VoIP (ή Voice over Internet Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο τηλεφωνίας µε τη χρήση της ευρυζωνικής σας σύνδεσης στο Διαδίκτυο ή υπηρεσία διαδικτυακής τηλεφωνίας. Οι παραδοσιακές τηλεφωνικές υπηρεσίες παίρνουν τη φωνή σας και την µετατρέπουν σε ηλεκτρονικό σήµα, το οποίο µεταδίδεται µέσω εταιρικών τηλεφωνικών καλωδίων. Το σήµα αυτό µετατρέπεται στη συνέχεια σε ήχο, µέσω του τηλεφώνου δέκτη.

Από την άλλη πλευρά, το VoIP διαχειρίζεται τη φωνή όπως και κάθε άλλη πληροφορία που αποστέλλεται µέσω Διαδικτύου, µετατρέποντας την σε πακέτα δεδοµένων. Τα πακέτα αυτά κωδικοποιούνται σε αρχεία δεδοµένων, αποστέλλονται µέσω Διαδικτύου και κωδικοποιούνται πάλι σε ήχο από κάποιον υπολογιστή ή άλλη συσκευή (π.χ. έναν µετατροπέα τηλεφώνου VoIP). Καθώς χρεώνεστε µόνον όταν τα διαδικτυακά δεδοµένα µετατρέπονται και συνδέονται στο παραδοσιακό σύστηµα τηλεφωνίας προορισµού, η διαδικασία είναι σηµαντικά φθηνότερη από όταν πληρώνετε και για τις δύο πλευρές της διαδικασίας, όπως συµβαίνει µε τις παραδοσιακές φωνητικές κλήσεις.

Πλεονεκτήµατα του VoIP

Το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα του VoIP είναι το µειωµένο κόστος. Οι υπηρεσίες VoIP είναι πολύ φθηνότερες από τις παραδοσιακές επίγειες υπηρεσίες και, σε ορισµένες περιπτώσεις, ακόµα και δωρεάν. Άλλο µεγάλο πλεονέκτηµα του VoIP είναι η φορητότητά του – καθώς χρησιµοποιεί το παγκόσµιο δίκτυο του Διαδικτύου, οι χρήστες δεν δεσµεύονται µε κάποια συγκεκριµένη τοποθεσία, για διάφορες υπηρεσίες. Αρκεί να έχετε υπολογιστή, ευρυζωνική σύνδεση και, σε ορισµένες περιπτώσεις, έναν προσαρµογέα τηλεφώνου, µπορείτε να κάνετε κλήσεις χρησιµοποιώντας το λογαριασµό σας VoIP.

Τύποι υπηρεσιών VoIP

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χρήσης VoIP στο σπίτι ή στο γραφείο – διαδικτυακά τηλέφωνα και τηλέφωνα που βασίζονται σε SIP. Τα διαδικτυακά τηλέφωνα, γνωστά και ως softphone, είναι εφαρµογές λογισµικού που µετατρέπουν τον υπολογιστή σας σε τηλέφωνο. Το λογισµικό είναι κατά παράδοση δωρεάν, διατίθεται µε απευθείας λήψη από το Διαδίκτυο και το µόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι µια ενεργή σύνδεση Διαδικτύου και δυνατότητες ήχου.

Οι προσαρµογείς VoIP που βασίζονται σε SIP συνδέουν το τηλέφωνό σας στο Διαδίκτυο, µέσω µιας συσκευής, συνήθως δροµολογητή, προσαρµογέα τηλεφώνου ή τηλεφώνου ΙΡ. Προκειµένου να λειτουργήσει χρειάζεται να πληρωθεί συνδροµή σε πάροχο υπηρεσιών, όπως η Vonage® ή η AT&T CallVantageSM.

Τι είναι το Netphone?