Wat is VoIP?

Gratis, of in elk geval veel goedkoper bellen

Eenvoudig gezegd, is VoIP (of Voice over Internet Protocol) telefonie via uw breedbandverbinding, oftewel internettelefonie. Bij traditionele telefonie wordt uw stem omgezet in elektronische signalen die via telefoonlijnen worden verzonden. Deze signalen worden vervolgens door de telefoon aan de andere kant in geluid omgezet.

Bij VoIP wordt uw stem daarentegen verwerkt op dezelfde manier als elk ander stukje informatie dat via het internet wordt verzonden: er worden gegevenspakketten van gemaakt. Deze pakketten worden tot gegevensbestanden geconverteerd, via het internet verzonden en vervolgens door een computer of ander apparaat (bijvoorbeeld een VoIP-telefoonadapter) in geluid omgezet. Aangezien er alleen kosten in rekening worden gebracht als de internetgegevens aan de andere kant worden geconverteerd en aan het gewone telefoonsysteem worden afgeleverd, is dit aanzienlijk goedkoper dan traditioneel bellen, waarbij u aan beide kanten voor de verbinding betaalt.

De voordelen van VoIP

Het grootste voordeel van VoIP zijn de besparingen. VoIP-diensten zijn veel goedkoper dan traditionele diensten via telefoonlijnen en zijn soms zelfs gratis. Een ander pluspunt van VoIP is de draagbaarheid: aangezien VoIP gebruik maakt van het wereldwijde internetnetwerk, zijn gebruikers niet langer aan één fysieke locatie voor allerlei diensten gebonden. Als u de beschikking hebt over een computer, een breedbandverbinding en in sommige gevallen een telefoonadapter, kunt u via uw VoIP-account bellen.

Typen VoIP-diensten

Er zijn twee hoofdtypen VoIP voor gebruik thuis of op kantoor: internettelefoons en VoIP op basis van SIP. Internettelefoons, die ook wel softphones worden genoemd, zijn softwaretoepassingen die uw computer in een telefoon veranderen. Deze software is gewoonlijk gratis en kan vanaf het internet worden gedownload. Het enige wat u hiervoor nodig hebt, is een actieve internetverbinding en geluid.

Op SIP gebaseerde VoIP-adapters verbinden uw bestaande telefoon met het internet via een stukje hardware, zoals een router, telefoonadapter of IP-telefoon.

What is Internettelefoons?