Wat is een IP-adres?

IP (Internet Protocol) is een standaard manier waarop computers met elkaar communiceren. In de meeste gevallen heeft elke computer zijn eigen unieke nummer. Wanneer twee computers communiceren, gebruiken ze het IP-adres om met elkaar in verbinding te komen. Een IP-adres is een reeks van vier cijfers tussen 0 en 255, die door een punt van elkaar worden gescheiden. Bijvoorbeeld: 192.168.123.254. Zelfs als de computer een 'naam' heeft op het netwerk (zodat u het gemakkelijker kunt onthouden), wordt het IP-adres gebruikt om met andere apparaten te communiceren.

Op kleine netwerken of subnetwerken worden berichten van de ene computer naar de andere uitgezonden en kunnen alle apparaten op het netwerk het bericht 'horen'. Het apparaat waarvoor het bericht is bedoeld, antwoordt en de twee apparaten verzenden gegevens naar elkaar.

U kunt een aantal technologieën gebruiken om een klein netwerk op te zetten. Deze sectie behandelt de twee meest voorkomende: bekabeld Ethernet en draadloos (802.11). Bekabelde netwerken zijn goedkoop, flexibel en het is eenvoudig om nieuwe computers toe te voegen. Als het geen probleem is om een Ethernet-kabel tussen de verschillende computers te leggen, is een Ethernet-netwerk mogelijk de juiste keuze voor u. Draadloze netwerken zijn ideaal als de computers ver van elkaar zijn verwijderd of als u een laptop hebt en die graag op verschillende plaatsen wilt gebruiken. Als u overweegt om uw computers te verplaatsen en u uw netwerk niet opnieuw wilt bekabelen, is het een goed idee om een draadloos netwerk op te zetten.

Wat heb ik nodig voor een bekabeld netwerk?

Nuttige termen (links verschijnen in een nieuw venster)

IP-adres

Kijk hoe het allemaal samenwerkt:

Oplossingen van USRobotics

Netwerkconfigurator