Welke andere technologieŽn kan ik gebruiken om een thuisnetwerk te creŽren?

Er bestaan nog een aantal andere technologieŽn die u kunt gebruiken om een thuisnetwerk op te zetten.

Netwerken via de telefoonlijn abiedt u de mogelijkheid om uw computers aan te sluiten op de bestaande telefoonaansluitingen in uw huis. Uw computers gebruiken de ongebruikte bandbreedte van de telefoonlijnen om met elkaar te communiceren. Aan dit netwerktype zijn een aantal voor- en nadelen verbonden. Dit netwerk biedt u de mogelijkheid de computers op verschillende plaatsen in huis te gebruiken en toch de netwerktoegang te behouden, zolang er telefoonaansluitingen in de buurt zijn. Netwerken via de telefoonlijn is meestal niet compatibel met DSL-service, waardoor uw breedbandmogelijkheden beperkt zijn. Ook de afstand levert beperkingen op. Als het signaal over een grote afstand via de telefoonlijn moet worden verstuurd, zijn de prestaties mogelijk zwak.

Netwerken via de telefoonlijn is meestal minder duur. Op elke computer moet echter wel speciale hardware en software worden geÔnstalleerd. Als u bijvoorbeeld tijdelijk een laptop wilt aansluiten, is het niet zo eenvoudig om die in het netwerk op te nemen. Als u echter een conventioneel of draadloos netwerk hebt, neemt het slechts een paar minuten in beslag om een nieuwe computer toe te voegen.

Netwerken via het elektriciteitsnet werkt via eenzelfde principe. De ongebruikte bandbreedte in de elektrische leidingen wordt gebruikt om informatie tussen verschillende computers te versturen. De voor- en nadelen zijn vergelijkbaar met netwerken via de telefoonlijn. Het kan een goed en goedkoop alternatief zijn als u niet veel beschikbare telefoonaansluitingen in uw huis of op uw kleine kantoor hebt. 'Elektrische storingen' kunnen uw netwerkmogelijkheden echter vertragen of zelfs lamleggen. Is het u al eens opgevallen dat het televisiesignaal slechter wordt wanneer u de stofzuiger aanzet? Dan weet u welk effect elektrische storingen kunnen hebben. Dergelijke omstandigheden bestaan misschien al op uw elektrische leidingen, waardoor dit type netwerk moeilijk te implementeren is.

Welk netwerk is geschikt voor mij?

Nuttige termen (links verschijnen in een nieuw venster)

netwerken via de telefoonlijn
netwerken via het elektriciteitsnet

Kijk hoe het allemaal samenwerkt:

Oplossingen van USRobotics

Netwerkconfigurator