Så här kommunicerar datorer med varandra

Ethernet är ett standardprotokoll som gör att ett valfritt antal datorer kan kommunicera med varandra. Ett mycket enkelt sätt att koppla ihop datorer är att använda Ethernet-kablar eller Cat 5-kablar. Ethernet-protokollet används även när datorer kommunicerar trådlöst (trådlös anslutning beskrivs senare i det avsnittet). Precis som en telefonledning kan Ethernet-kablar ha flera trådar, mellan fyra och åtta stycken, vilket är dubbelt så många som finns i en telefonledning.

Ethernet-kabeln är normalt tjockare än en telefonledning och jacket påminner om en förstorad telefonkontakt. Även billiga hemnätverk har mycket höga hastigheter, vanligen 10 eller 100 Mbit/s. Det är 200-2 000 gånger snabbare än en uppringd fjärranslutning med ett 56K-modem! Du kan även konfigurera ditt nätverk så att det går dubbelt så snabbt ("full duplex") om du behöver strömma ljud och video i nätverket. Internet-leverantörer kan köra sina nätverk med 1 000 Mbit/s (trafik med en gigabit per sekund).

Det är Ethernet-standarden som gör att datorerna kan kommunicera med varandra. Varje dator (eller skrivare eller annan enhet) i nätverket har en unik adress, en IP-adress.

Vad är en IP-adress?

Användbara termer (Länkar visas i ett nytt fönster)

full duplex
Ethernet standard

Relaterade produkter:

Broadband Router

Så här fungerar de ihop:

USRobotics lösningar

Nätverkskonfigureraren