Hoe communiceren computers met elkaar?

Ethernet is een standaard protocol waarmee een onbeperkt aantal computers met elkaar kan communiceren. Een erg eenvoudige manier om computers te verbinden is via een Ethernet-kabel of 'Category 5'-bekabeling. Het Ethernet-protocol wordt ook gebruikt als computers draadloos met elkaar communiceren (draadloze connectiviteit wordt later in deze sectie behandeld). Ethernet-kabels lijken op een telefoonlijn en kunnen uit vier tot acht kabels bestaan. Dat is dubbel zoveel als een telefoonlijn.

Een Ethernet-kabel is meestal iets dikker dan een telefoonlijn en de aansluiting lijkt op een te grote telefoonaansluiting. Zelfs een goedkoop thuisnetwerk werkt op erg hoge snelheden, meestal 10 of 100 Mbps. Dit is 200 tot 2000 keer sneller dan een 56K inbelverbinding! U kunt uw netwerk zelfs configureren om dubbel zo snel te werken ('full-duplex') als u audio of video wilt streamen via het netwerk. Internet Service Providers (ISP's) laten hun netwerken mogelijk op 1000 Mbps (één gigabit per seconde) werken.

Dankzij de Ethernet-norm kunnen deze apparaten met elkaar communiceren. Elke computer (of printer of ander apparaat) op het netwerk heeft een uniek adres of IP-adres.

Wat is een IP-adres?

Nuttige termen (links verschijnen in een nieuw venster)

full-duplex
Ethernet-norm

Verwante producten:

Broadband Router

Kijk hoe het allemaal samenwerkt:

Oplossingen van USRobotics

Netwerkconfigurator