Vad är Internet-anslutning via satellit?

Om det varken finns kabel eller DSL tillgängligt i ditt område kan du kanske ändå få en höghastighetsanslutning till Internet. Satellitanslutning gör att du kan du emot och överföra data via en parabol, precis som en satellit-TV-mottagare. Satellitsystem kan vara dubbel- eller envägsriktade. Dubbelriktade system använder satellitutrustningen till att begära och ta emot data med hög hastighet och i enkelriktade system kan du endast hämta information med hög hastighet. I sådana fall måste du även ha en uppringd fjärranslutning. När du öppnar en webbsida överförs din begäran via den uppringda fjärranslutningen och svaret levereras via satellitmottagaren. Det här fungerar som enkelriktade Internet-anslutningar via kabel.

Satellitanslutningar fungerar på många sätt som andra former av bredbandsanslutningar. Ett mycket brett bredbandsomfång tilldelas en satellitsändare och det här omfånget delas upp i olika databand. Normalt sänds TV-kanaler på de här banden men de kan även användas för datasignaler.

Vilka är nackdelarna med satellitanslutning?

Även om satellitanslutningar kan ge hastigheter som motsvarar kabel- eller DSL-anslutningar finns det några begränsningar. Spelare kan uppleva en viss fördröjning när de spelar via ett satellitmodem. Eftersom data som överförs måste gå till satelliten och sedan tillbaka resulterar det i en viss fördröjning. De här fördröjningarna märks inte vid anslutning till webbsidor men nätverksspelare behöver skicka och ta emot många meddelanden fram och tillbaka varje sekund. När de här meddelandena fördröjs lite grann kan spelaren tycka att spelet får "hicka". Dessutom kan kraftigt regn störa signalen. Satellitanslutning är dyrare än kabel- eller DSL-anslutning i hemmet, men priserna har stadigt gått ned.

Så här skaffar du en Internet-anslutning via satellit

Det bästa sättet är att söka på Internet. Använd din vanliga sökmotor och sök efter "satellite Internet access" respektive "Internet via satellit". Jämför kostnaderna för olika enheter och tjänster innan du väljer en tjänsteleverantör.

Nästa: All du behöver veta om hemnätverk

Användbara termer (Länkar visas i ett nytt fönster)

Internet-anslutning via satellit

Så här fungerar de ihop:

USRobotics lösningar

Nätverkskonfigureraren