Wat is DSL?

DSL of Digital Subscriber Line gebruikt de beschikbare bandbreedte van uw telefoonlijn om bijkomende signalen te leveren. Een paar koperdraden in uw telefoon is in staat om informatie op vele verschillende frequenties over te dragen.

Uw telefoonlijn heeft een uitgebreide reeks beschikbare frequenties en om DSL te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat de DSL-signalen en uw telefoongesprekken elkaar niet storen. Verschillende lage kanalen worden gebruikt voor spraaksignalen en de overige kanalen voor DSL-signalen. In sommige gevallen is er een frequentiebuffer tussen de spraak- en DSL-frequenties die met opzet niet wordt gebruikt.

Om te verhinderen dat uw spraakconversaties elkaar storen, moeten laagdoorfilters of splitters worden gebruikt op alle spraak- en modemaansluitingen. Deze apparaten blokkeren alle signalen binnen een bepaalde frequentie, zodat uw spraak- en gegevenstransmissies niet dezelfde frequenties gebruiken.

DSL-signalen kunnen 'asynchroon' (ADSL) zijn. Dat betekent dat de upstream- en downstream-mogelijkheden niet gelijk zijn. De maatschappijen die dit signaal aanbieden, gaan ervan uit dat u meer downloadt dan uploadt en passen uw bandbreedte daaraan aan. Synchroon (SDSL) biedt dezelfde snelheden voor zowel het uploaden, als het downloaden. In tegenstelling tot internettoegang via de kabel is een DSL-lijn een specifieke bron en deze wordt dus niet gedeeld. Dat wil zeggen dat als iedereen in uw straat DSL heeft en iedereen er op hetzelfde moment gebruik van maakt, niemand bandbreedte verliest.

In Europa variëren de DSL-snelheden van 256 Kbps tot 2 Mbps, maar u dient contact op te nemen met uw plaatselijke aanbieder om te weten te komen wat er beschikbaar is. De volgende generatie, VDSL (very high bit rate DSL), zal in staat zijn om tot 52 Mbps te leveren, voldoende om de generatie on demand geleverde video- en audio-content te ondersteunen. Met deze snelheden kunt u eenvoudig een film met DVD-kwaliteit downloaden en hem in real time bekijken.

Wat zijn de beperkingen van de DSL-dienst?

Een aanzienlijk nadeel van DSL is dat u binnen een straal van ongeveer vijf kilometer van de plaatselijke telefooncentrale die uw adres bedient, moet wonen. De sterkte van het signaal vermindert met de afstand en in tegenstelling tot gewone telefoonsignalen, kan het signaal onderweg niet opnieuw worden versterkt. De afstand ten opzichte van de plaatselijke telefooncentrale heeft ook invloed op uw verbindingssnelheid: hoe dichterbij u woont, hoe sneller uw verbinding. DSL-aanbieders vermelden meestal de snelst mogelijke snelheden (bijvoorbeeld een downloadsnelheid van 1,5 Mbps/een uploadsnelheid van 1 Mbps). Tenzij u erg dicht bij de plaatselijke telefooncentrale woont, zult u niet van deze snelheden kunnen profiteren. Er is een 'zuiver paar koperdraden' nodig tussen uw huis en de plaatselijke telefooncentrale. Een zuiver paar koperdraden bestaat uit twee draden die alleen worden gebruikt om uw signaal over te dragen. Wanneer het koperpaar wordt gebruikt om telefoonsignalen bij elkaar te brengen, wordt dit paar niet langer als 'zuiver' beschouwd.

Hoe krijg ik DSL?

De beste manier is om via een zoekmachine een DSL-aanbieder bij u in de buurt te zoeken. De aanbieder gebruikt uw telefoonnummer en adres om te bepalen of de service beschikbaar is.

Wat is satelliet-internettoegang?

Nuttige termen (links verschijnen in een nieuw venster)

laagdoorfilter
splitter
VDSL
ADSL
SDSL

Nuttige documenten
Een DSL-modem kiezen: USB vs. Ethernet

Verwante producten:

ADSL2+ 4-Port Router
Wireless MAXg ADSL2+ Gateway
Wireless ADSL2+ Starter Kit

Kijk hoe het allemaal samenwerkt:

Oplossingen van USRobotics

Netwerkconfigurator